Eye Movement Desensitization and Reprocessing = EMDR
או בתרגום חופשי- עיבוד מחדש והקהיה שיטתית באמצעות תנועות עיניים.
זו גישה טיפולית יעילה, ממוקדת, נחקרת ומוכחת ב-40 השנים האחרונות ברחבי העולם, בטיפול בילדים ובמבוגרים במגוון של תלונות אפשריות ביניהן: טראומה וחרדה, פחדים ופוביות, התמודדות עם אובדן ובעיות גופניות בעלות מרכיב רגשי.
על מה מתבססת הגישה?
הנחת היסוד בטיפול בגישה, היא, שמערכת הזכרונות במוחינו מנהלת את הזכרונות שלנו 24 שעות ביממה בצורה מיטבית ומאפשרת לנו לתפקד לצידם בצורה טובה. כל חוויה חדשה, כל אינפורמציה שאנו קולטים במהלך חיינו, אמורה לעבור תהליך של עיכול ועיבוד, כאשר המידע המשמעותי מופנם ומאוכסן בזיכרון והופך לכלי המשרת אותנו בהמשך הדרך.
כאשר אדם חווה חוויה עוצמתית מדי עבורו (טראומה), מוחו אינו מסוגל לעבד את האינפורמציה כפי שהוא עושה באופן רגיל. חוויה כזו תעמיס על המערכת ותיצור זכרונות שאינם מצליחים להיות מעובדים ונשארים תקועים במערכת העיבוד בעוצמה הגבוהה בה הם נחוו. במצב כזה, יחווה האדם מצוקה גבוהה סביב כל טריגר הקשור לזכרונות אלו ומפעיל אותם, כגון ריח חזק, משפט מסויים, סיטואציה דומה ועוד.
מצב זה יכול להשפיע על הדרך בה האדם רואה את העולם ומתמודד עמו. ולכן נוכל לראות את האדם סובל לעיתים קרובות מסימפטומים שונים, מתגובות רגשיות חזקות, מהתנהגויות לא מתאימות, מתפיסה עצמית שלילית והימנעות מאזורים ואירועים הנקשרים לזיכרון והגורמים לעוררות, לעיתים מבלי שיהיה מודע לכך.
הטיפול בגישה מאפשר למח את העזרה החיצונית לה זקוק, על מנת לעבד באופן מהיר את אותם זכרונות טראומטיים ולאפשר למטופל הטבה קוגנטיבית- רגשית והקלה ניכרת בסימפטומים ההתנהגותיים והגופניים התואמים לה.
מי מטפל בגישה?
EMDR היא גישה פסיכולוגית לכל דבר, ורשאים לטפל בה רק מטפלים במקצוע טיפולי בתחום בריאות הנפש, בעלי תואר שני ומעלה, שלמדו אותה בצורה מוסדרת.
הגישה זכתה להכרה רשמית על ידי אירגונים בינלאומיים רבים בהם הסתדרות הפסיכולוגים האמריקאית, הסתדרות הפסיכיאטרים האמריקאית, ארגון הבריאות הבריטי, והארגון הבינ"ל לחקר הטראומה (ISTSS). וגם ארגון הבריאות העולמי הכריז על EMDR כאחת משתי שיטות טיפול המומלצות לטיפול בלחץ ובמצבי פוסט טראומה
וגם בישראל- המועצה הלאומית לבריאות הנפש (גוף של משרד הבריאות) המליצה על EMDR כאחת משלוש שיטות לטיפול ממוקד טראומה, שהמחקר הוכיח את יעילותם.
לאיזה מקרים הטיפול יכול להתאים?
א. התמודדות עם אירועים טראומטיים כגון תאונה, תקיפה פיזית/מינית, פיגוע, מוות של אדם קרוב
ב. התמודדות עם חרדה- התקפי חרדה, פוביות, חרדה חברתית, חרדת בחינות, חרדת ביצוע, חרדת נהיגה, חרדת אסלה ועוד.
ג. התמודדות עם משברי חיים- כגון פיטורים, גירושים, בגידה, טיפולי פוריות, טראומת לידה, דיכאון ועוד.
ד. שינוי דפוסי התנהגות חוזרים-כגון בחירות שגויות חוזרות, דחיינות, חוסר החלטיות, התפקי זעם, מצבי רוח משתנים, קשיים בינאישיים, קשיים זוגיים ועוד.
ה. חיזוק תחושת ההערך והבטחון העצמי כמחסום פנימי לקידום אישי.
אז איך זה בעצם עובד?
טיפול EMDR הוא טיפול מובנה בעל 8 שלבים מרכזיים:
שלב ראשון- הערכה- המטופל יגיע לאינטייק מסודר בו נבין יחדיו את הקשיים בגללם הגיע לטיפול, נאסוף פרטים רלוונטיים מתוך ההיסטוריה של המטופל ונדון יחד על מטרות הטיפול והציפיות ממנו.
שלב שני- ביסוס וחיזוק משאבים פנימיים לעבודה והעמקה בטכניקות הקשורות בהרגעה וויסות- בשלב זה, נלמד ונתרגל כלים להתמודדות טובה יותר סביב לחץ, מתח, חרדה והסימפטומים השונים הקשורים בטראומה. תירגול כלים אלו, על פי צורכי המטופל ישמשו כתמיכה גם המשך התהליך ויאפשרו את העיבוד וההעמקה ממקום יותר מווסת ומאפשר.
שלב שלישי- הכנה לעיבוד. בשלב זה- נבחר את האירוע עליו נרצה לעבוד, ונעריך אותו סביב התפיסות והאמונות השונות המרכיבות את החשיבה סביב האירוע. בשלב זה נעריך את מידת המצוקה שמעורר הזיכורן, נעלה מחשבה שלילית הקשורה לאירוע, תחושות ורגשות הנלוות אליו ועוד. בנוסף, נבין יחד גם איזו מחשבה חיובית הקשורה לאירוע ירצה המטופל לחשוב בסיום התהליך ונלקח מדדים הקשורים לזיכרון ותחושות הגוף כדי לאפשר השוואה לתחושות בסוף הטיפול.
שלבים 4 עד 6– שלב העיבוד וההקהייה- בשלב זה נעבד את הזכרון ואת הרגשות והתחושות הנלווים לו תוך שימוש בגירוי בליטראלי המפעיל את שתי אונות המח לסירוגין ומתבצע ע"י תנועות עיניים, שימוש במכשיר רטט/ תיפוף על שני צידי הגוף וכן על ידי שימוש באוזניות המפעילות שמע בילטראלי.
שלב זה נערך מספר פעמים על פי הצורך ועוצמת האירוע כאשר בסופו נפה להורדת עוצמת המתח והרגשות השליליים הנלווים לו וגם להפחתה/ הורדה משמעותית בעוצמת המצוקה הגופנית הנלווית אליו.
בסיום שלב זה, יוכל המטופל להיזכר בזיכרון ללא החוויה הקשה שהתלוותה לו בתחילת הטיפול.
שלב 7 ו-8 סיום והערכה- איסוף וסיכום ההשפעות השונות של האירוע על האדם, חיזוק טכניקות הרגעה שנלמדו בשלבים הראשוניים על מנת שיהיו כלים עמם ניתן להשתמש בהמשך, איסוף הזכרונות והתחושות השליליות הקשורות לאירוע באופן מאורגן ומסודר יותר, וביצוע הערכה לגבי המצב הנפשי בסיום הטיפול, והתלבטות משותפת האם להמשיך בטיפול וכיצד או לסיים את הטיפול.
כמה זמן נמשך הטיפול?
משך הטיפול משתנה מאדם לאדם. וקשור לקושי עמו מגיעים לטיפול. במידה ומדובר בנושא או בעיה ממוקדת, כך יהיה הטיפול ממוקד יותר וכנראה קצר יותר בטווח הזמן. במידה ומדובר בקושי רוחבי יותר או מתמשך, כך הטיפול יכול להיות ארוך יותר בזמן.